Khamis, 25 Ogos 2011

Masam Manis Pahit Masin di Asrama


Mesti yang pernah tinggal kat asrama setuju dengan entri ni. hehee.. Scha dok asrama setahun je, tahun lepas.  Asrama SMK Dato' Syed Ahmad. Ala y penah masuk paper sebab kebakaran baru2 ni. Tapi, macam2 rasa dk asrama ni.. Ada yang best, ada yanggg tak best! Tapi tapi, jadi junior memang tak best! hhuu.. 


Meh nak senaraikan dekat asrama mana pun, mesti ada benda2 ni.. Jadi trending kat twitter haritu. Seronok baca satu2 punya pengalaman..

#diAsramaSayaBelajar 



Haha, betol kan? Sebab tiap kali balik asrama tu mesti ada macam2. sorang bawak mee, sorang twisties, macam2 lah. Semuanya pemurah jee, makan ape pn mesti share! suwitt kan? haha




Haa, ni haku geram nih! Dorang tak beratur time nak amek makanan takpe pulak. tapi kalau budak2 junior cam haku ni, tnggu la rokol esok nye, mesti kena hentam punye! Ape dorang buat selalu betol.. wuwuu



Haha. y ni aku ada pengalaman! Handphone kan satu barang larangan kat asrama. Tapi tau2 je lah. Macam2 tempat orang guna untuk elak kena rempas masa spotcheck. Antara tempat2 strategik tu adalah :
Dalam tin biskut
Dalam kasut
Dalam sabun basuh baju
Dekat ampaian
bersubahat dengan makcik DM. *dewan makan
dalam baju dalam. erkk
dan banyak lagi..
tapi, bende ni semua dah tak jadi rahsia lagi. tempat2 macam ni la pengawas2 asrama tu cari dulu.. ehh, adik2 jangan tiru aksi ini yeee







Kat asrama semua kena buat sendiri. Basuh baju sendiri, pakai tangan pulak tu. kat rumah jangan harap nak pakai tangan. dunia dah maju, pakai mesin je semua. ntah2 suatu hari nanti robot2 pulak yang buat keje.. ecehh



bayar 20 sen ok. silap :) ni kalau tak simpam baju, towel atau segala mak nenek kat tempat yang sepatutnya. Kami skolah petang. kalau tak simpan towel ke. Ala biase la. Malas. Pakai main sangkut dekat katil jee.. Balik2, malam 2 mesti ada rokol. Lelong bende2 tu semua 20sen satu. hahaa



sampai tak terangkat dah. huhu. tambah2 budak junior baru masuk. budak2 aspura mulalah jalankan tugas. y mana comey2 tu y tu la banyak terangkatnye. hhuhu



yang ni betoll sangatt.. Sha masa mula2 dk asrama takpe sgt. Pastu bila dah lama sikit, banyak lah kes histeria berlaku. dorm sha banyak kali jugak, sampai skarang masih ingat pengalam tu. berjaga sampai dua tiga pagi baca yasiin. ustaz baca itu ini kat mangsa tu. Sha ingat lagi, kawan sha yang sorang tu pegang tangan sha masa tido malam tu, lepas tu dia cakap macam ada benda besar, berat sangat atas kaki dia. sampai takmo lepas tahan. perghh, ketar aku takyah cakap la.. 



Dah baca selalu sampai boleh hafal dah. tapi skarang baru tak sampai setahun tinggal asrama, dah lupa dah. huhu



Haha, normal okehh. Dalam seminggu mesti ada jugak tak mandi p skolah. skolah petang kan, sedap tido, pastu malas lah nak bangun mandi. tangguh2. tengok2 dah lewat, xsempat nak mandi. hahaa




Locker harus kunci. kalau tak, hilang lah barang2. Bila hilang ja, ketuk lah bende alah tu smpai terbukak.






Haha, megaku cepatt. kalau tak dok asrama pn mesti tido jugak. tapi selalunya budak2 asrama lah yang nak tido dulu dalam kelas. bad habit okehh



Ini selalu! bila lapar buat la macam tu. sedap okayyy. favaorite tuu.. hahaa



macam2 jenis hantu aku dengar. hantu pak guard, hantu kakak cantik y slalu tunggu tepi tingkap sambil senyum. macam2 lah. hahaa



Terawih pun tak tinggal kalau dok asrama. Tahun lepas masa terawih ustaz dah la baca meleretttt. panjang2 pulak tu surah tu. adoii.. dan! ade satu hari, baru form 2 kan, tak tau ape tu sujud sajadah. aku pun rukuk la, tengok2 orang saf depan dua tiga orang terus sujud. hahaa, sekarang dah tau tu semuaa ;)



hahaa..  



kalau tak sempat atau tak pegi ke. kena jalan itik atau berdiri tengah2 sekolah pakai kain telekung. hahaa, dah la masa tu budak2 sesi pagi sekolah. malu maluuu



tambah2 lagi hari drama best2, bola. tapi asrama kitorang tak boleh tengok bila hari2 biasa ni..



sambil baca majalah mangga lah, manggis, remaja, ujang, novel semua adee.. masing2 ada banyakk cerita yang nak dikongsi. 








#DiAsramaSayaBelajar macam-macammmmmmmm! Duduk kat asrama banyak ajar scha erti kehidupan. bukan Ujang punye yeah. hahaa.. oh asramaaaaaa.. rindunyeeeeeee



ni dorm scha!









16 Dah komen.. Anda?:

daim berkata...

sepanjang membaca, D mengangguk je~ haha!! serius sume tu D alami jugak~~ huhu~ rindu asrama~ :D

bombay berkata...

hehe,,simpan hp dlm kasut?hehe..kalau jumpa jugak xtawla..hehe

Scha Aryana berkata...

@daim

hahaa, kan kann.. rindu asramaa

Scha Aryana berkata...

@bombay

eh jumpe laa.. dorang tau dah tempat2 tu.. hihi

miZz_nizZ berkata...

asmarala tempat penuh dgn kngan kn..best bile imbau lek=)

EnciK AxixOu berkata...

xpernah ddk asrama . tp bile masuk Plkn dkk 1 dorm cmpur sume bangsa..1malaysia . best giler2.

bombay berkata...

kitorg dulu letak dekat hujung katil hp tu..if single bed nye katil, kan ade penutup kat hujung tu..try bukak..pastu etakla dlm tu..insyaallah selamat..kitorg letak kat situ lepas..tapi ade cikgu yang gempaq..taw aje letak kat mana,.

Scha Aryana berkata...

@bombay

hahaa, tu laa.. tau je dorangg.. nak selamat pompuan senang laa.. haha

msredcheesecake berkata...

Di asrama belajar tidur sebilim dgn org yg kita tak suka...hheee

Selamat hari raya maaf zahir batin...

suha HAHA =) berkata...

@msredcheesecake

hehee, slamat hari raye msredd, nak duett raye?

Liyana Aziz berkata...

rasanya tinggal di asrama seseorang akan lebih dewasa kalau belajar kat asrama...

yana x pernah rasa semua experience kat atas... what a miss kan...

Terbang Bersamaku berkata...

study rajin2 ye dik..smoga terus berjaya d masa depan ye.....(^___^)

~btw, selamat hari raya =)

FariehanIbrahim [LBC] berkata...

stujuuu..
byk yg kita blaja slame tggl di asrama kann.. >.<

DIEDA berkata...

Standard laa hostel banyak mengajar kitaa XD

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...