Jumaat, 29 Julai 2011

Ahlan wa Sahlan ya Ramadhan !

.


yeahh, Ramadhan is coming! Tinggal dua hari lagi.. dan yeah, sekolah cuti 4 hari! ekeke.. 

Ahlan wa Sahlan, ya Ramadhan! May this ramadhan be a month of blessings, a month full of forgiveness and guidances for us.. 

Ustaz dekat sekolah ada cakap, sekarang, ramai yang excited buat persiapan untuk raya je.. tukang jahit baju dah menimbun, kuih raya semua dah order.. tapi persiapan nak menyambut ramadhan? Bulan yang sangat mulia.. jadi kita jangan lepaskan peluang untuk beribadat kpdNya.. Puasa ni bukan sekadar tak makan dan tak minum.. mata, tangan, kaki, hati kita.. semualah..




Puasa ni, untuk bagi kita rasa, macam mana saudara kita kat sana tu.. nak jumpa sesuap nasi pun payah.. tapi kita kat sini, bukan main lagi.. kita memang tak makan pada siang hari, tapi pada malamnye.. penuh meja makan tu.. dekat bazar ramadhan, penuh  dengan segala macam jenis makanan.. aku la tu.. hehe.. jangan terlalu ikutkan nafsu. Yela, yang namenya NAFSU ni takde yang membawa kearah kebaikan.. tapi, bulan PUASA ok, bukan PUAS.


Tahun lepas scha duduk Asrama. jadi solat terawih pun tiap malam la, tak tinggal.. ni dah duduk kat rumah ni.. tahu2 je lah.. amalan yang kita buat pun ganjarannya berlipat kali ganda.. jadi perbanyakkanlah amalam kita di bukan ni oke! Bace la AlQuran ke. kan dia dikira ikut huruf. Baca sehari sehelai pun dah cukup. Tapi, bace la banyak sikit.. tak rugi pun. Kalau kita buat benda lain boleh, kenapa tak kita buat amalan sikit..


nah niat puasa.




nak niat untuk sebulan pun boleh. mane la tahu, terlupa ke kan. niat pada malam y pertama tu..


jadi, jangan tak puasa pulak ye kawan2, abang2, kakak2 sekaliann :D




Selamat Hari Raya!





p/s: Kesian Kak Elia ngan Apek dah putus tunang.  Nak pose ni, gini lak jadi..

25 Dah komen.. Anda?:

Liyana Aziz berkata...

betul jugak... akak x siapkan apa2 pun lagi... x sabar nak tunggu ramadhan... hoping x de tertinggal... hukhukhuk

QUEENPINK berkata...

JOM VOTE QUEENPINK

http://roszaliza.blogspot.com/2011/07/vote-queenpink-dapat-hadiah.html

Scha Aryana berkata...

@Maii Yusre

yes, sama.. slamat berpuasa ye :)

hamzah ian berkata...

kejap je dah nk pose.. huhu

Scha Aryana berkata...

@hamzah ian

tu laa, skejap je dah pose pulak :)

aneff.marhfiz berkata...

selamat menunaikan ibadah puasa :)

Mama AA's berkata...

akak thn ni x nak bel[i[ kuih raya awal2... mean x nak tempah, tp kena perli pula ... sobayola :)
selamat berpuasa...

Scha Aryana berkata...

@syrupmasin

selamat puase jgk untk anda :)

NNisa berkata...

selamat menjalani ibadah puasa.
dah siapkan baju raya awai2.
hehehe.
new follower at blog. :)

Scha Aryana berkata...

@NNisahehe.. ok, samat brpuasee, jgn pnteng2 tau ;)

Red berkata...

Apa apa hal, selamat berpuasa :D

Best ke Tayang Muka Kat Facebook Bagi Lelaki Tengok.?[reply]
(jangan baca kalau kuat sentap)

shahjiehan berkata...

muda2 dah ade blog.. bgus laaa

Miss Are-In Rafaaeell berkata...

Assalamualaikum dik. :)
selamat berpuasa.
rajin-rajin study tau. :)

Miss Are-In Rafaaeell berkata...

Assalamualaikum dik. :)
selamat berpuasa.
rajin-rajin study tau. :)

Miss Are-In Rafaaeell berkata...

Assalamualaikum dik. :)
selamat berpuasa.
rajin-rajin study tau. :)

Scha Aryana berkata...

@Miss Are-In Rafaaeell

wsalam.. selamat berpuasa jugk sis, okay2, insyaAllah.. hee :)

shaFazie berkata...

hai deq..
selamat berpuasa..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...