Ahad, 18 September 2011

Danbo comell ! Im in Love with youuu ! Aku dah ada satu, Nak jugak?

  .


Dah berkurun rasanya entri ni tersimpan kat draft. Dah lupa, Baru sekarang aku ingat balik. Daripada korang beli mahal-mahal kan, baik buat sendiri. Tak payah pun. Korang ada domo, ada elmo. Tapi aku ada danbo. #KauAda? Hihi.










Aku punya ni tak cun sangat, sebab tak print colour. Printer yang colour punya rosak, tapi okay lah kan. Kalau ada colour memang terbaek lah, memang macam yang original. Tak percaye cube buat ;P Kotak je benda ni, sape sangka jadi kegilaan ramai. Wuwuu.. Sapa2 yang photographer tu, boleh lah guna benda ni untuk photoshoot. Menarik kan? Tak payah nak beli mahal2.. Jom tengok macam mana nak buat!


First korang perlu Save dua-dua gambar ni dan print. Faham?


SECOND korang perlukan :
GUNTING
PISAU LIPAT
KERTAS KERAS supaya danbo korang tak lembik nanti.


Let's Start !

Cari bahagian yang bernombor satu Dan Guntingkan. Dah siap gunting, Lipat dan gamkan. 

Okayy sekarang bahagian kepala korang dah siap! 


Untuk bahagian tangan pula, Gunting, Lipat dan gamkan pada bahagian 16 dan juga nombor 3.

Bahagian 16.

Bahagian 3.


Sudah? Sekarang Gamkan nombor 16 dan 3 tadi macam gambar kat atas.


_______________________________________________________________________

Sekarang Macam biasa juga. Gunting, Lipat dan gamkan bahagian nombor 6 dan 7 .


Kalau dah jadi macam gambar diatas, Gunting, Lipat dan gamkan juga bahagian nombor 9. Biarkan je yang panjang tu macam gambar kat bawah ni okay.


__________________________________________________________________________

Sekarang masukkan silinder  6 dan 7 tadi dekat  bahagian nombor 9 Dan gamkan. Tak nampak? Rujuk gambar dibawah.


_________________________________________________________________

Ambil pulak lengan yang korang buat awal-awal tadi. Dan ambil yang baru korang buat tadi, macam gambar kat atas. Dan masukkan dalam lengan tu dan gamkan! Tengok gambar dibawah.


Okay dapat ? Sekarang lengan danbo korang dah siap! Masa untuk kaki nye pulakk. 

Gunting, Lipat dan gamkan bahagian nombor 2. Yang panjang kat atas tu, biarkan je okay. Gambar kat bawah.

_________________________________________________________________

Sekarang Gunting, lipat dan gamkan bahagian bernombor 17 dan 5 untuk jadikan dia silinder.  Gambar dibawah.


___________________________________________________________________

Masukkan silinder kat atas tadi, pada bahagian dua tadi. Faham tak? Tengok gambar kat bawah kalau masih tak nampak. 


Sekarang bahagian kaki korang pun dah siap! Jom tengok macam mana nak dapatkan badan danbo pulak~

Gunting, lipat dan gamkan bahagian nombor 8. Tapi sebelum tu, korang gunakan pisau untuk buat lubang pada bulatan yang tulis 08 dan dua lagi bulatan putih tu. Gambar dibawah macam biase.


_____________________________________________________________________

Gunting jugak bahagian nombor 18. Nampak tak macam ada tanda X kan situ? Gunakan pisau untuk toreh kat bahagian X tu dan lepas tu korang lipatkan keluar tau? Biar dy jadi macam kat bawah ni.,

____________________________________________________________________

Masukkan bahagian nombor 18 tadi kat dalam badan. Dan pastikan 4tiga segi tu keluar dari dalam tau? Lepas tu lekatkan bahagian nombor 19 kat 4tiga segi tadi. Buat macam tu jugak untuk sebelah lagi. DAN macam tu jugak untuk bahagian nombor 10 dan 11 untuk bahagian kepala. Faham? Tak paham tanya tau.

Now badan pun dah siap! Tak susah pun kan? Haa jom buat bahagian leher nya pulak!

_____________________________________________________________________________

Gunting, lipat dan gamkan bahagian bernombor 14 dan 15 untuk jadikan dia silinder,. 


___________________________________________________

Gunting pulak bahagian nombor 13, dah bahagian yang panjang tu biarkan je kay?


________________________________________________________

Dah siap? Masukkan pulak silinder yang dah korang buat tadi kedalam bahagian nombor 13 diatas. Gamkan kat penjuru dy. Gamkan bagi kemas2 yee. 


____________________________________________________________________

Dah? now gunting, lipat dan gamkan pula bahagian 12 dan gamkan kat silinder kat atas tu okayy.


__________________________________________________________________

Semua anggota korang dah siap, now korang just gabungkan kesemuanya kayy? Gamkan tangan, kaki, semua lahh..





Siappp!

CREDIT TO http://ipai-ans.blogspot.com/2011/07/cara-cara-nak-dapatkan-danbo-degan.html . Thanks a lot ! Mintak halal ye bro, gambar pun amik bro punye. Sebab masa buat tu tak terpikir pulak nak amik gambar. Thanks ye :D Dah lama aku nak buat, tapi yang ni baru berjaya. Sebab banyak tuto dalam bahasa inggeris je kan, kureng siket lahh. Hihii. 



Meh nak tayang danbo akuu, hihi

                     


Ni pulak danbo yang original. Credit to Mr Google.


  Shah Anniesa 

    


SUPER DUPER COMEL KANNN? grr


15 Dah komen.. Anda?:

C` Ayob-Ilmu Asas Hidup berkata...

waaa pandainya awak buat macam tu ye!..cutelah

upsss tiba-tiba commnet ini, lupa nak kenalkan diri.....salam kenalan dari cayob!...c`ayob follow sini :)

Alang-alang saya datang ini, Kalau sudi kunjung2 sya di blog yang tak seberapa ini.........tak follow pun tak ape...janji awk datang, Inys Allah.

http://cayob.blogspot.com/

myra abdullah berkata...

waah,thanks for this entry.
myra dah lame nak buat ni ^-^

Anna Leopard berkata...

@myra abdullah

hehee, yeahh welcome!
Selamat mencuba! :D

norsharmila berkata...

serious dah buat? tabahnye.. :)

Anna Leopard berkata...

@norsharmila

Hahaa kann, memang perlukan kesabaran la buat benda nii.. tapi bila dah siap, puas. hihi

iPai berkata...

wah .. tahniah sebab berjaya buat satu .. hee

thanx sebab backlink ye ..

ramai juga anna share kat facebook ni .. sampai 80 site facebook !! mana dapat senarai 80 tuh ? hehehe


nanti, kalau dah ada printer kaler, try r buat Danbo in pink

http://ipai-ans.blogspot.com/2011/08/boleh-tak-aku-trauma-balik-tengok-komen.html

Anna Leopard berkata...

@iPai

Hehee, tu lahh. tu pon hampir putus asa dah.. Hihi

Nanti lah kalau ada masa anna buat yang pink tu pulakk, kalau ade mood rajen. Hihi :) Thanks!

Anna Leopard berkata...

@iPai

Hehee, tu lahh. tu pon hampir putus asa dah.. Hihi

Nanti lah kalau ada masa anna buat yang pink tu pulakk, kalau ade mood rajen. Hihi :) Thanks!

mizz fify dot com berkata...

Danbooo ! macam mana nak buat . macam susah je , minat danboo :)

Scha Lalala berkata...

@mizz fify dot com
hee, susah memang lah. sikit2 jee. try lahh :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...