Rabu, 16 Mac 2011

. Perbezaan budak2 dulu dan budak2 sekarang..

.   .



Salam.. sebenarnye leh dapat buat entri ni, datang dari budak2 kat kampung aku ah. dorang dok maen jual2 lah. macam2.. tapi tak lah macam dulu2 kan.. lagi best. sekarang ni jarang sangat tgk dorang main macam tu.

bape jam aku siapkan entri ni, sebab ape? haa, aku tru lukis kartun2 tu ah. memang ah tak cantik,aku pakai maen tarek je.. haha, takpelah. first try kan.. ok lah tu.. :')


*****************************************************


dulu aku n kawan2 layan lah kan maen explorace lah. 'aci nusut' ah.. haha,kenangan kenangan.. aci nusut tuh hide and seek lahh.. tapi sekarang,kalau budak lagi pon,mane nak layan sangat maen tu , mane taknye, masing2 mengadap pesbuk kan..

**********************************************






budak2 dulu layan maen bende2 macam ni.. zero point.. pebret ah dulu main ni.. pergi kedai2 dekat2 umah tu,pastu beli getah banyak2. nak buat tali tu kan.. pastu set time,orang, dan main ah. best ooo, mule2 dari bawah, pastu ke lutut ah,best2..

tapi kan, tempat aku duduk ni memang betol2 kampung ah kan. budak2 sekarang mane tahu maen bende ni. hari tu excited adik aku buat getah tu konon nak maen lah.. tapi hampehh.. tak kan same ah dengan dulu.. dulu suasana dia lain.. kan






haa, ni pulak tuju tin,tuju kasut.. dulu memang popular ah permainan ni.





ini name die ape? tingting eh? kat kampung,orang panggil 'jengkek' je.. macam macam jenis ade kan? ni jenis ape, kapal terbang kot? eh,ntah lah.. kitorang pegi cari serpihan2 tile yang pecah tu kan. alaa,banyak lah kot2 balakang umah tu.. buat sebagai 'ibu'..





haa,ini pebret kitorang. maen aci nusut.. sembunyi2.. memang best la, tapi dulu aku takut kalau aku yang kene cari orang2 tu. haha.. kalau aku yang sembunyi,best ah. pastu kalai jumpe, 'minahh tat'! haha. aku pon xtaw ape tat tuh. kalau dah jumpe orang,mang cakap camtu.. dulu lelaki pompuan pakai maen je.. best woo.. maen ramai2..



ini main guli. yang ni aku tak main sangat. budak2 lelaki slalu ah maen.




itu ape budak2 dulu buat lah kan.. sekarang mane de lagi budak2 maen sume tu. kalau ade pon,jarang sangat kan..

************************************************

ni pulak budak2 sekarang..

  


tv. tambah2 lagi AF dah nak start kan? haa,habis la prepaid waktu tu. tapi dulu aku layan gak af. skang dah bosan dah kot. nasib tahun ni tahun last. eh tapi minat sangat pon kat dorang tu, aku tak penah la nak afundi bangai. hish,takde mase.. ahaha..




facebook. sememang nya menjadi kegilaan masyarakat sekarang. dari budak kecik umo 6 tahun hinggalah nenek2,atuk2 tuh. sume layan lah facebook ni.. kadang2 budak2 tu bukan maen sangat pon FB ni, dorang bukak maen game je.. ninja saga lah, ape bende lah. aku xtaw


*****************************************************


tu je lah, yang aku nak citer.. tapi memang rindu ah zaman dulu2..

:')



64 Dah komen.. Anda?:

yad'z berkata...

wahhh... comelll... tapi betulkan permainan dedulu makin dilupai... hehe

qila berkata...

zaman kita dulu pun macam tu lah..seronok betul! :DD

sarah mohamad berkata...

hahah. bebudak dulu byk main yg outdoor sekarang tak keluar rumah puun. sebab ada fb lah games lah.

anyway , kartoon coooomel :)

mynameismy berkata...

folo kamu dik!;)

santek lukisan! lukis pkai ape?

Pakcu berkata...

mesti suka men zero point kan? hehe

Dda Ly berkata...

hehe comey orang2 kamu..:) tapi, betul la ape yg kamu story nih..mmg berbeza sgt zaman kite ngan zaman dorg skang..

meh ke rumah..
~like mother like son~
keep in touch ye..♥♥♥

Wani berkata...

wahhh ! teringat pulak zaman kecik2 dulu . haha <--- perasan tua ;))

ardinihumaira berkata...

dni suka main nyorok2 dulu :)

✿ milly molly ✿ berkata...

nice entry! hehe
rindu men masak2!

btw, comel katun tu! ^^

cik ayin berkata...

tau takpe..anak buah umo 7thn pun terer maen pesbuk tau

aslann berkata...

kat kampung ktorang panggil,

1. Lompat Getah.
2. Rondes.
3. Teng Teng
4. Sembunyi Ibu
5. Main Guli

Hihi, memang skrg dah xde budak2 main, kt kg pun sume dah ade laptop, ade internet, PS. Main bende2 tu jela diorg.

ATOMEN berkata...

hehehe...suke pokcik baceee!

Scha Aryana berkata...

@Pakcu

zero point xyah cakap la. pebret taw! hehe ^^

Scha Aryana berkata...

@Dda Ly

hehe.. kan kan, mang banyak beza. tq sis ^^

Scha Aryana berkata...

@Dda Ly

hehe.. kan kan, mang banyak beza. tq sis ^^

Scha Aryana berkata...

@Wani

hehe. ya=ea,kite mang dak kecik kan? ahah,gimme five! lalala

Scha Aryana berkata...

@ardinihumaira

hehe. kite suke gak. tapi xsuke kalau kite yang kene carik. hehe ^^

Scha Aryana berkata...

@? milly molly ?

a'ah la, men masak2.. lupe nak citer. hehe. tq sis ^^

Scha Aryana berkata...

@cik ayin

tu lahh. adik saye 7 tahun gah dah terer . hehe ^^

Scha Aryana berkata...

@aslann

hehe.. tu la kan. zaman IT ^^

Scha Aryana berkata...

@Syat0za

hehe, ni mesti pengundi tegarr ni. ahahah ^^

erleena berkata...

someyl je katun uh :DD
memang saye skong sgt!
tp adek saye pun stil men di pdg agy alhamdulillah :DD
walopon fb mereka tdk ktnggln haha

dik 14 taun?ouh tak ku sgke hee

kaizen berkata...

pesbuk mmg lembab skang....

Zala Wajik berkata...

I miss konda-kondi :'(

nak main ah kat asrama. wiiiiiiiiii

Scha Aryana berkata...

@erleena

hehe. ok lah tu.. a'ah yap 14 thn.. hehe ^^

Scha Aryana berkata...

@Zala Wajik

hehe.. kan kan? rindu ah naek maen sume tu ^^

momochan berkata...

rindu betul nak main mainan yang lama-lama tuh heee~

fRaMe+LenSeS berkata...

rdu nya la permainan dulu2 ni.. hii.. ;)

Gnie@SimplyStyle berkata...

hehe..best2 entry ni..btolla zaman sekarang dah tak kenal mainan dulu TT

mrseinaz berkata...

cute yana punya kartun... rindu zaman kanak2 akak.. semua mainan nie pebret akak...

Scha Aryana berkata...

@mrseinaz

hehe.. kan,mang pebret lah.. tq akak ^^

Scha Aryana berkata...

@fRaMe LenSeS

kan,betol tu.. suasana bile maen tu laen..

cik blink blink berkata...

Comel kartun 2....rindu plak nak main p'mainan 2...lebih2 lagi guli

hafiz hafizol berkata...

waa... comel la.. kamu lukis sendiri erk??? eh pandainya... ajar3??? huhuhuhu

Scha Aryana berkata...

@cik blink blink

a'ah yup.. guli jarang maen tapi..

tq ^^

Scha Aryana berkata...

@hafiz hafizol

hehe, lukis pakai paint je.. pakai maen tarek je.. huhu

soffea berkata...

cantiknye awk lukis :)

zaty faisol berkata...

hah, sebab tu lah budak-budak dulu tak banyak yang ada penyakit macam budak2 sekarang.
depa dok buat aktiviti-aktiviti sihat ja. buda-budak sekarang?? hmmm.

Princess Lyn berkata...

yup3x .. betol3 .. permainan tradisional semakin d lupai :( sedihh.. http://e-princesslyn.blogspot.com/

Scha Aryana berkata...

@soffea

hehe.. buruk je.. thanks sis ^^

Scha Aryana berkata...

@zaty faisol

tu la.. budak2 skarang byk kearah laen.. nak sgt hidup moden konon..

tq sis ^^

syufaa berkata...

btol..beza sgt!!!! blog bdk2 lg hebat dr blog org2 yg dh bsar mcm kami ni..hahah!!

Republic Aku berkata...

semua benda2 tu dah tak boleh main lagi sekarang ni sebab takut budak2 tu hilang kena bawa lari orang ...itu pasal ibubapa sekarang beri mereka indoor punya permainan ...safe!

k h a i r i y a h berkata...

zaman kanak2 memang xleh dilupekan , kan kan ? btw , chun ar lukisan uh :D

SHaRKFiQ SSM berkata...

uish, terernya lukih katun..
owh, hide n seek tu pggil cilot nyorok.. sbb tu kita kna menyorok.. kalo jmpa sbut sep eg: minah sep..
kalo yang main kejaq2 pggil cilot hambat.. sbb kna hambat org..haha..

main guli mmg best.. men toi aka galah pnjang..

main rounders, main tuju kasut, ishh, ssh btol nk tgk bdk zmnlani men bnda nih~

syakey berkata...

agree sgt2. budak zaman skrg mana tau men game dulu2 yg kta kta dok men dulu


rugi la diorg. huhu

Scha Aryana berkata...

@y u y u Z u l a i k h a

eh, yuyu laaa! kena buat entri.. sat sat.. ahah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...