Selasa, 8 November 2011

Jom Edit Gambar ! Adobe Lightroom

.



Yeahh, I'm backk ! Yuhuu, happy gila exam dah habis. Rabu ni hantar buku teks. Cuti sekolah pon dah dekat ! Sekarang ni tgh raya. raya tahun ni xmeriah sikit. hehe. Ok malas nak cakap banyak. Lately, scha minat gila amek gambar. Pastu edit2. Tetibe rasa macam nak jadi photographer berjaya lah! Haha.


Untuk yang berminat lah kan, selalu korang edit gambar kat photoscape ke, photoshop ke.. Atau pon online je, dekat picnik. Cube korang try dekat ADOBE LIGHTROOM pulak. bagi scha, memang best lah edit kat sana. Sebab lebih mudah, ringkas, tak complicated. Scha banyak tgk photographer2 yang edit pakai lightroom ni. Macam mana, tertarik tak ? klik link dibawah untuk download. 





so macam ni lah rupanya. Kalau nak edit gambar tu, first kena IMPORT dulu. then korang pandai2 lah kan. Pastu klik kat gambar tu, and click DEVELOP. Dia akan jadi camni. 




Ala yang lain tu korang pandai2 la godek2 kan. korang la pandai dari scha. Lightroom ni dia pakai preset. korang boleh tgk preset2 tu kat box belah kiri tu. yang scha tu, scha download. lightroom sendiri pon dah bagi dah berpuluh preset dah. Tapi untuk dapat lebih banyak effect, tone lagi kan, lebih menarik la. Klik link kat bawah ni untuk download. 


Sebenarnya banyak lagi source yang boleh download preset2 ni. Tapi kat situ scha banyak amek sebab semuanye cantik2 giler. Ala nak create sendiri tak pandai kan.. Korang boleh google je. belambak nanti keluar.. 


Cara Install Preset
right klik kat kotak preset and than new folder. right click dekat folder yang korang rename tadi. pastu import. DONE! 


--------------------------------------------------------------------------------------------

kat bawah ni hasil gambar scha edit kat lightroom. 


ORIGINAL






lawa kann?



Memang lah edit pakai preset tu, tapi kadang2, preset tu tak sesuai untuk mana2 gambar yang korang edit tu. jadi, pandai2 la ejas kat sebelah kanan tu k. alah jadilah pengguna yang kreatif. PEACE!



4 Dah komen.. Anda?:

Popoi berkata...

nice2!! suker,, huuu ada software buat grafiti x? huuu maaf bertanya,,,

Scha Lalala berkata...

@Popoi

Alamak, yang tu xtau la pulakk. sorry. hhu :)

syAzAnA berkata...

dah try dahh! memang bestttt!

Scha Lalala berkata...

@syAzAnA

best kann! bosan2 main bende ni je. hehe ;D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...