Ahad, 24 April 2011

My Nemo, Nini Dory #Part1

.




haii korangg ! eceh, tiru CIK EPAL jap! tadi saje2 la godek2 pendrive, then scha jumpak video Nemo, Nini, Dory dan kawan2 ni.. sape dorang ni? ok kalau nak berkenalan dengan dorang.. baca entri sampai habis k.. :)

Nemo adalah :



ini Nemo.. 

nemo kat umah scha ade dua.. atau bahasa sainstifik clown fish. kan? 


Ini pulak NINI :



ini lah NINY. kenape name dy Nini. scha penah bagitahu dah dalam entri2 lepas kalau korang perasan.. gambar2 ni pon dah banyak kali dah tempek dalam blog ni.. korang nampak tak kat mulut dy, macam ade something kan? haa, sebab tu lah name dy NINY.. comel kan? grr


Ini pulak Dory :



name dy Dory sebab, korang tengok FINDING NEMO? haa, ikan ni pon ade kan.. watak dy sebagai Dory dalam tu.. 


3 ni je watak terpenting skali dalam tank ni.. yang laen2 pon comel2 jugak.. banyak jenis lagi ada.. citer dy macam ni.. haa, tengok video ni je lah k? 







                      

                          


dah tengok? sebenarnya tank ni dah arwah tau.. :( . ok sedih.. banyak jugak budjet habis pasal bande ni.. tapi, abah lah yang orang 6be 1 nye.. scha tolong gitu2 je.. ekeke.. tank ni dah pecah. sebab tank ni yang second hand jer.. jadi, bile slalu cuci2 cermin tu kan.. habis pecah.. 

hari tu, hari skolah macam biase.. Mak scha pegi kedai.. umah takde orang lah kan.. balik2 je, tengok habis pasir kat living room.. ikan2 ni dapat diselamatkan.. hehe.. cepat2 call abah, mase tu, abah kat skolah.. then terus balik.. keluar air mata lah jugak.. :( macam mane dapat diselamatkan pulak? haa, sebab.. ikan2 ni lekat kat batu2 karang dalam tank tu.. ini pon, nasib lah cepat.. kalau tak, habislah sumernyer..



sampai skarang tank ni masih ade kat tepi umah.. sebenarnyer taklah pecah sampai macam ni kan.. abah lahh.. sedih kot tengok tank ni kat tepi umah.. amek kayu, pastu jadi lah macam ni.. :( tak lame pas tu, ada tank baru pulak! tapi tank ni dah takde pasir, sebab ade pasir payah nak jage.. kat umah scha memang dah macam mini zoo dah.. ade macam2.. sebab abah memang pencinta haiwan.. :)


nak jaga ikan air laut / air masin ni payah jugak.. sebab nak kena tambah garam.. pastu ade aircond dy punyer.. nak bagi sejuk macam kat air kat laut tu.. dalam tank ni kebanyakan nye memang benda hidup.. korang tahu anemone? dalam video tu ade.. batu karang tu pon hidup jugak..


tu saje lah untuk Part 1 ni.. nanti scha citer lagi k! babaiiii korangg !



Suka entri ni? KOMEN lah! takmo komen jugak, LIKE pon boleh la :)

16 Dah komen.. Anda?:

Eien Mohmad berkata...

WAHHH! eien pun dlu suka nemo (:

najwa's berkata...

aduh, siyesly, minat sgt ngn binatang2 yg cmni. :p i'm nature lover gitu~

hawiz berkata...

waaaaa..comel laa.....eee..nak jugakkkk..

fadhdeela berkata...

bela ikan air masin nie mmg cantekk..menarikk jer tgk dia dlm aquarium :P

meh sini: Salma Peserta Mentor yang Terbaikk!!

Sini Jugak: Senarai Imam Muda Musim Kedua 2011

bersama kak Es berkata...

Kak Es pun suka Nemo. teringin nak bela tapi tak tau pulak boleh main taruk garam je. ingat kena ceduk air kat laut tuuu hahaha
boleh la sharing2 dgn scha :)

Scha Aryana berkata...

@bersama kak Es

hehe.. scha pon tolong gitu2 je ni.. parents lah urus sumer.. scha tolong bagi makan je.. ekeke

hafiz hafizol berkata...

pernah bela anak ikan puyu jek.. haha

forever love berkata...

lawa nya ikan... best nya ada rumah camtu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...